U bent hier: Programma » visvriendelijkste gemeente

ZEDELGEM, KINROOI OF CLUSTER VLAAMSE ARDENNEN?

Op zaterdag 25 november om 17u30 wordt voor het eerst de visvriendelijkste gemeente van ons land verkozen en in de bloemetjes gezet. De uitreiking kadert in de jaarlijkse Hengelsportpromotieprijs georganiseerd door de beroepsfederatie BFHB vzw (Belgische Federatie van Hengelsport Bedrijven) en Sportvisserij Vlaanderen vzw.

Uit een rondvraag naar kandidaturen bij de Vlaamse hengelaar kwamen drie duidelijke kandidaten naar voren, nl. de gemeentes Zedelgem, Kinrooi en de cluster Vlaamse Ardennen. Drie gedegen kandidaten die absoluut hun strepen wat betreft hengelen op hun grondgebied verdienden.

 

ZEDELGEM KINROOI CLUSTER VLAAMSE ARDENNEN

 

"ZEDELGEM, EEN DROOM" VOLGENS VISCLUB DE PARKVISSERS

Chris Werbrouck, voorzitter van Visclub de Parkvissers: "Van in het begin zat het contact goed: eerst vaardigde de gemeente de visverloven nog zelf uit, maar mochten wij adviseren op vlak van visuitzettingen e.d. Sinds 2011 beheren we de vergunningen zelf, ook is er ondersteuning op logistiek en financieel vlak door middel van aankoop boot, reddingsvesten, coccolietenkrijt, aanleg visplaatsen, enz. Kortom, een droom!"

"MAXIMUM AAN VLOTTE FACILITEITEN IN KINROOI"

Volgens Marc Hoedemakers, voorzitter van de Vereniging van Belgische Karpervissers vzw krijgt de hengelsport in Kinrooi, in tegenstelling tot in tal van andere plaatsen, de ondersteuning inzake faciliteiten die nodig is om ten volle te kunnen genieten van de waterkant. Wat ben je namelijk met de prachtige aanblik van de grootste grindplas die ons land rijk is, als ze nauwelijks toegankelijk is? Op de Steenberg, het grote schiereiland in de Geistinger grindplas, kunnen vissers die zijn aangesloten bij de Maasvissers, stapvoets met de auto tot aan de stek rijden. Ook aan de oevers aan Boterakker zijn er bij de herinrichting een aantal parkeerplaatsen voorzien, zodat vissers op wandelafstand hun wagen kunnen parkeren. Tijdens wedstrijden kan deze Boterakker zelfs binnendijks (zomerdijk) met de auto worden gebruikt, zodat de auto kan worden geparkeerd aan de stek. Bij de herinrichting van deze immense grindplas is er rekening gehouden met de wensen van de Maasvissers inzake diepteverloop van deze oever. Een ideaal diepteverloop voor zowel vaste stok als feedervisserij is het gevolg. Het beheer van de Steenberg en Boterakker valt al sinds 2000 onder de verantwoordelijkheid van De Maasvissers. Daarmee is Kinrooi met recht en reden een absolute voortrekker inzake medebeheer van hengelwater door vissers."

FANAKTIEKE VLIEGVISSERS ZIEN HET TOTAALPLAATJE & NOMINEREN CLUSTER VLAAMSE ARDENNEN

Een groep fanatieke, jonge vliegvissers draagt de Cluster Vlaamse Ardennen voor. "Uit de voorstelling: "Vliegvissen Vlaamse Ardennen vzw is niet zomaar een hengelvereniging. In samenwerking met de Oost-Vlaamse Visserijcommissie, Natuurpunt, Agentschap Natuur en Bos, en talloze vrijwilligers zetten we ons reeds meer dan een jaar in voor de promotie van de (vliegvis-)hengelsport in de Vlaamse Ardennen. Dat doen we van uit een totaal andere insteek dan de meeste hengelverenigingen. Onze eerste zorg is habitat en natuurherstel, sociaal engagement van leden en de buurten rond het water, aanzetten tot sociale controle, zetelen in milieuraden, aantrekken van jeugd naar de hengelsport en promotie van een duurzame manier van omgaan met het milieu. Hengelen is daarbij ondergeschikt aan de doelen die we willen halen op natuurgebied. Deze zaken zijn echter niet mogelijk zonder een goed habitat voor de vissen. Sinds enkele jaren zijn heel harde inspanningen geleverd door de gemeenten en de intercommunalen om het water en de omgeving terug in dergelijke staat te brengen, zodat lang verloren vissoorten terug te vinden zijn in de beken en rivieren van de Vlaamse Ardennen. Eerder dit jaar werden tijdens elektro-afvissingen door ANB enkele zeldzame (en in de streek uitgestorven gewaande) soorten teruggevonden, zowel in het bekken van de Maarkebeek als in het volledige stroombekken van de Zwalmvallei. Soorten als Serpeling, Kopvoorn en Beekforel, zijn in de Vlaamse Ardennen geen uitzonderingen meer, maar wel een unicum in Vlaanderen!"

 

  • In samenwerking met
  • Sportvisserij Vlaanderen
  • Sponsors
  • Carp Cube
  • het laatste nieuws
  • Plattelands TV
  • beet